ادغام سرور ها یکی از خوشایند ترین فعالیت ها در مجازی سازی است. مجازی سازی در واقع به سنگ بنای صرفه جوییاقتصادی در منابع هر شرکت تبدیل شده است. تحلیل گران صنعت گزارش می‌دهند که چیزی بین 60 تا 80 درصد از دپارتمان های IT به دنبال اجرای پروژه های ادغام سرورهایشان هستند و بدیهی است که در راستای اجرای این کار شرکت ها شاهد صرفه جویی قابل توجه در هزینه هایشان خواهند بود. سیستم های مجازی سازی امروزه پایه IAAS به معنای Infrastructure as a service می‌باشند. که در واقع به قرار دادن منابع سخت افزاری سرور ها در ابر مجازی اطلاق می گردد.

انواع روشهای مجازی سازی  Virtualization 

در حالت کلی سه نوع طبقه بندی در مجازی سازی وجود دارد

مجازی سازی مبتنی بر فضای ذخیره سازی: فضاهای ذخیره سازی فیزیکی را با فضاهای ذخیره سازی دستگاه های موجود در شبکه با هم ادغام میکند به طوری که همانند یک دستگاه ذخیره سازی وانمود می‌کند .

مجازی سازی مبتنی بر شبکه: ترکیب منابع در یک شبکه و تقسیم پهنای باند در دسترس به کانالهای مستقل، که توانایی اختصاص داده شدن به سرورها یا دستگاههای خاص در یک زمان را دارا می‌باشند.

مجازی سازی مبتنی بر سرور: در این حالت، طبیعت فیزیکی سرورها از جمله تعداد و شناسه ی سرورها، پردازنده ها و سیستم عامل ها از نرم افزارهایی که بر روی آنها در حال اجرا می‌باشند، پنهان می‌شود. البته قابل ذکر است که برداشت معمول از مجازی سازی متوجه طبقه بندی نوع سوم یعنی مجازی سازی مبتنی بر سرور می‌باشد زیرا در بازار به طور گسترده ای مورد استقبال قرار گرفته است.

کاربردهای مطرح در مجازی سازی

High Availability

نرمافزارهایی که ضعیف طراحی شدهاند معمولاً فاقد امکان HA بوده و ما آنها را Cluster unaware Application می‌نامیم و راه حلهای Clustering در این موارد غیر ممکن است. مثلاً برنامهای که از یک پایگاه

داده Local استفاده میکند. را میتوان با استفاده از ابزارهای مجازی سازی با تاخیر چند ثانیهای بعد از تشخیص خرابی سیستم عامل و یا سخت افزاری به سیستم مجازی دیگر به طور اتوماتیک انتقال داد.

Multi OS

در محل هایی که تعدد سیستم عامل وجود دارد و امکان اختصاص دادن یک سرور جداگانه به هر یک از OS وجود ندارد.

Disaster Recovery

بسیاری از ارایه دهندگان راهحلهای مجازی سازی امکاناتی را برای در طراحی و خودکار سازی روش باز گرداندن اطلاعات در سایت های Disaster Recovery ارایه میدهند. به طور مثال این راه حل های دارای قابلیت پشتیبانی از Replication پرتکلهایی مانند Iscsi و Fiber Channel Over Ethernet بوده و در زمان Recovery نیز میتوانند به طور خودکار پیکربندی شبکه سرورها را مطابق سایت مقصد تغییر دهند. این امکان باعث سهولت پیکربندی و افزایش سرعت و کاهش خطای انسانی میگردد. همچنین استفاده از این قابلیت میتواند نیاز به مطالعه پرونده ها و دستورالعملهای Recovery را کاهش دهد.

Legacy Application Support

نرم افزارهایی که روی ماشین‌های قدیمی در حال اجرا می‌باشند را می توان بدون در نظر گیری سازگاری با سخت افزارهای جدید آنها را به سرورهای مجازی با قابلیت بالا انتقال داد.

Network Appliance Virtualization

راه حل‌های مجازی معمولاً در برگیرنده تجهیزات مجازی شبکه نیز می‌گردند که این امر موجب کاهش هزینه مدیریت و خرید این گونه تجهیزات نیز می‌گردد در نظر بگیرید سروری که با یک پورت اترنت به شبکه متصل است و 100 سرور مجازی را HOST نموده در اینجا ما نیازی به خرید سوییچ 100 پورت نداریم. از موارد جالب مجازی سازی می توان امکان مجازی سازی تجهیزات مانند دیواره های آتش و سیستم های تشخیص نفوذ و .. را نیز نام برد.

Simplifying Full System Image

امکان تهیه نسخه Snapshot بدون نیاز به نصب برنامه و یا Agent خاص که باعث سهولت بازگرداندن کل سیستم به قبل از سانحه می‌گردد.

Consolidation

با استفاده از این تکنولوژی میتوان تعداد زیادی از سرورها را روی یک سرور فیزیکی قرار داد. با در نظر گیری اینکه امروزه بیشتر سرورها در حدود 8 تا 12 درصد از قابلیت حقیقی خود را در حالت عادی استفاده میکنند، با انتقال چند سرور روی یک ماشین فیزیکی میتوان از باقیمانده منابع استفاده نشده، استفاده بهینه نمود.

Dynamic Resource Scheduling

می‌توان منابع تعدادی از ماشینها را بین ماشین های مجازی بدون در نظرگیری اینکه ماشین مجازی روی چه سیستمی Host گردیده است به اشتراک گذاشت. این منابع می‌توانند از نوع حافظه و یا پردازشی باشند.

اهداف مجازی سازی

مجازی سازی( Virtualization ) در کاهش مصرف انرژی و سهولت در مدیریت سرور نقش مهمی دارد، زیرا در محیط مجازی، انتقال، آرشیو، بهینه سازی اجزا و … بسیار انعطاف پذیر می‌باشد. دیگر توانایی ها و قابلیت های مجازی سازی که بسیار ارزشمند هستند عبارتند از High Availability ، Disaster Recovery و مدیریت حجم کاری (Workload Balancing).

علاوه بر مسئله ی صرفه جویی اقتصادی، مجازی سازی ) Virtualization ( می تواند چابکی کسب و کار یک شرکت را به طور قابل ملاحظه ارتقا دهد. شرکت هایی که از Clustering ، Partitioning ، مدیریت حجم کاری و دیگر تکتیک های مجازی سازی در  پیکربندی گروهی از سرور ها برای بهره برداری از منابع استفاده می‌کنند، در مواجهه با تغییرات نیاز های محیطی در استفاده از منابع خود وضعیت بهتری دارند.

در واقع شرکتهای بزرگ فروشنده ی نرم افزار مانند شرکت Microsoft ، Sun Microsystems ، BEA Systems ، Hewlett-Packard ، BMC و CA به این مقوله توجه کرده و آن را در محصول خود می‌گنجانند، اما فروشندگان مستقل نرم افرازهای مجازی سازی از آن دوری می‌نمایند. در حقیقت تفاوت این دو گروه در توانایی آنها در ارائه ی ابزار برای مدیریت، مانیتورینگ و بهینه سازی اختصاص منابع می‌باشد .

در نتیجه، نسل بعدی محصولات حول محور مدیریت میچرخد. شرکتهای بزرگی مثل VMware با راهکار مجازی سازی خود که ESX Server می‌باشد، به دنبال ادغام فضای ذخیره سازی، پردازنده ها، حافظه ی جانبی و برنامه ها به عنوان یک منبع یکپارچه می‌باشند.

مجازی سازی ( Virtualization) راه درازی تا کاهش حداکثری استفاده از منابع سخت افزاری دارد، اما می‌تواند تا حدی روشهای مدیریتی را با هم ترکیب کند. از دیگر راهکارهای مورد نظر در این فناوری به وجود آمدن فرآیندی برای انتقال سیستمها از حالت فیزیکی به ساختار مجازی می‌باشد به طوری که با کمترین تغییرات انجام گیرد. به این قابلیت “ Live Migration” میگویند که شرکت‌های پیشرو در این تکنولوژی در حال ارائه ی آن می‌باشند.